Limmi – Jättiläisten jäljiltä kyläteille

Oili Sainilan esikoisteos LIMMI yhdistelee muinaisten saamelaisten ja itämerensuomalaisten historiaa ja kansanperinnettä. Paikallista väriä tuo Sainilan syntymäpitäjästä Limingasta kirjattu runoperinne.

Oili Sainila on rakentanut kirjaan omanlaisensa maailman. Tapahtumien aikaväli laajenee Perämeren rannikon maankohoamisen alusta ’kalevalaiseen aikaan’, 1100-luvulle, jolloin seudulla jo oli pysyvää asutusta.

Kirjan päähenkilö on liminkalaisten myyttinen esi-isä, jättiläinen Limmi. Limmi soutaa pohjoiseen kaukaa etelästä tuhansia vuosia sitten. Hän näkee merilakeuden muuttuvan niityiksi, hän perustaa perheen ja kyläyhteisön; hänen näkökulmastaan kertoja tarkastelee alueen kehitystä. Hänestä paikkakunta saa nimensä. Tapahtumat ovat kuvitteellisia, mutta alueella on todellisuudessakin asunut Limmin sukua. Oulussa, joka kuului aikojen kuluessa laajenneeseen emäpitäjä Liminkaan, ovat vieläkin vuonna 2015 palaneen Limmin talon rauniot.

Runoelman toinen mieshahmo on Soini, yksi Kaleva-nimisen Jättiläisen kahdestatoista pojasta. Hänen kerrotaan muuttaneen kotiseudultaan Kainuusta Liminkaan. Monien urotekojensa lisäksi hän rakentaa Limingan linnan. Silti hän joutuu jakamaan Kalevalan Kullervon, täydellisen epäonnistujan kohtalon. Runojen kertoja vihjaa syyksi Soinin naissuhdetta. Limmin tytön, voimanaisen, tiedetään kantaneen miehen, hevosen ja auran esiliinassaan isänsä kartanoon. Kertojan mukaan Limmin tyttö on omaksunut saamelais-suomalaisen luontouskon. Soini väittää hänen olevan liian omavaltainen:
”potki tieltä pyhät kivet
jätti uhrit antamatta
eikä uskonut kuvia
jumalpuita tunnustanut.”

Myyttiset henkilöt ajattomine tunteineen ovat kirjan rakenteen kulmakiviä, myyttien kudelma tapahtumien jatkumoksi kirjailijan sepitettä. Sukellus menneisyyteen on saanut Oili Sainilan arvostamaan Pohjois-Suomen pappien 1600- ja 1700-luvulla Ruotsin kuninkaalle tallentamia ja välittämiä kansantarinoita. Olkoonkin, että Lönnrotin Kalevalassa korostuu Hämeen ja Karjalan väinämöisperinne, Pohjanmaalla ja Kainuussa sankareita ovat olleet jättiläiset.

Teksti julkaistu Helsingin Kirjamessujen tiedotteessa 24.10.2019