KIRJAILIJAT/ KIRJOITTAJAT

Oili Sainila

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori (eläkkeellä), Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsen

Oili Sainila

Liminka, nykyisten kirjojeni keskeinen miljöö, on syntymäpitäjäni ja varhaisten vuosieni koulupaikkakunta. Kirjoitin ylioppilaaksi Limingan yhteiskoulusta keväällä 1967 ja saman vuoden syksyllä aloitin opiskeluni Turun yliopistossa. Pääaineenani oli suomen kieli, sivuaineina kotimainen kirjallisuus sekä vertaileva kansanrunoudentutkimus ja uskontotiede. Helsingin yliopistoon suoritin yleisen teologian arvosanan. Koska tarkoitukseni jo tuossa vaiheessa oli päätyä opettajaksi, opintoihin kuului myös kasvatustiede.

Suoritin HuK-tutkinnon 1970 Turussa ja opetusharjoittelun Oulun normaalikoulussa 1974. Työssäkäynnin lomassa valmistuin filosofian kandidaatiksi Oulun yliopistossa 1978. Ennen Tampereelle muuttoa vuonna 1976 olin tehnyt opettajan töitä Rovaniemellä ja Iissä, joten työvuosia ehti kertyä 39, kun jäin eläkkeelle Tampereen klassillisesta lukiosta 2012.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaminen oli sikäli mukava työnä, että siihen saattoi liittää myös oman harrastamisensa. Kirjallisuustunnit, teatterireissut ja runo-ohjelmien etsintä juhliin oppilaiden kanssa vaativat paneutumista kirjallisuuden aiheisiin. Lieneekö kaikki tämä vaikuttanut, että tein pieniä tekstejä työvuosina pöytälaatikkoon? Hakeuduin myös erilaisille kursseille osatakseni ja jaksaakseni innostaa koululaisia heidän työssään.

Eläkkeelle päästyäni jatkoin kirjoittamista. Sain kunniamaininnan Pirkanmaan kirjoituskilpailusta 2014. Saman vuoden syksyllä pääsin kolmivuotiseen Viita-akatemian kirjoituskouluun, Osallistuin myös muutamalle Oriveden opiston sekä Hämeen kesäyliopiston järjestämälle kurssille. Näistä ja kollegojen sekä ystävien ja sukulaisten kannustuksesta kumpusi entistä tavoitteellisempi kirjoitusinnostus.

On monia kirjoihini vaikuttaneita henkilöitä, jotka voisin nimeltä mainita. Ratkaisevin merkitys on ollut läheisilläni. Perheeseeni kuuluu kaksi tytärtä puolisoineen sekä viisi lastenlasta.

Ensimmäiset runokirjani Limmi (2018) ja Maisema on kirjoittanut minut (2019) julkaisi tamperelainen kustantamo Sanasato. Halusin jouduttaa sukuromaanini Matala maa, korkealla taivas valmistumista. Syyskuussa 2020 perustin vuonna 2018 aloittamani toiminimi Oili Sainilan aputoiminimeksi Seutu Kustannuksen, jonka myötä kirja valmistui jouluksi 2020. Tämän jälkeen on ollut mahdollista toimittaa myös muita kuin omia kirjojani.

Annamarja Ollikainen-Autiosaari

YTL, psykologi, psykoterapeutti, ammatillinen opettaja (eläkkeellä)

Annamarja Ollikainen-Autiosaari

Olen syntynyt Savossa, Mäntylahden kylässä, Lapinlahden kunnassa. Isäni oli maanviljelijä ja äiti kansakoulunopettaja. Olin perheen toiseksi nuorin. Perheemme ensimmäinen lapsi kuoli kurkkumätään nelivuotiaana. Äiti kertoi meille surutyönään, kuinka Kaisu sairasvuoteeltaan oli katsellut ulos ja huudahtanut: ”Äiti katso, enkeleitä!” Meitä lapsia tuli vielä viisi lisää.

Kävin kansakoulua neljä luokkaa, joista kahdessa äiti oli opettajana. Kaikki me lapset olimme pari luokkaa äidin oppilaina. Tästä toinen sisareni muistaa vain sen, että äiti jätti hänet luokalle. Oppikoulu ehti juuri niihin aikoihin Lapinlahdelle, jonne meistä kolme siirtyi. Vanhin sisko kävi oppikoulun Kuopiossa, kaukana kotoa.

Oppikoulusta pääsin Jyväskylään opiskelemaan vuonna 1969 psykologiaa, joka tuolloin oli Suomessa uusi tiede. Innoitteen sain perheystävältä, joka toi minulle luettavaksi ensimmäisiä suomenkielisiä psykologian kirjoja. Jyväskylästä siirryin Tampereen yliopistoon projektitutkijaksi, minkä jälkeen elätin itseäni pätkätöillä, tuntiopettajana ja pienimuotoisten tutkimusten tekemisellä. Tuohon aikaan yliopisto oli kiehtova, täynnä mullistuksia oleva paikka, enkä halunnut lähteä sieltä pois. Keikkatöitäkin tuntui riittävän. Olin jäämässä akateemiseen koukkuun, mikään muu ei kelvannut. Tässä tilanteessa onni potkaisi: sain jatko-opiskelijoille tarkoitetun stipendin Ranskaan muutamaksi kuukaudeksi.

Ranskasta palattuani tapasin Tampereella tulevan mieheni Toivon ja menimme naimisiin vuonna 1984. Pian sen jälkeen sain yliopistolta elämäni tarjouksen: kaksi vuotta kehitysyhteistyöprojektissa Keniassa.

Kenian jälkeen sain ensimmäisen tyttäreni ja aika pian toisenkin.

Äitiyslomien jälkeen pääsin psykologian opettajaksi Tampereen sosiaalialan oppilaitokseen. Hankin ammatillisen opettajan pätevyyden ja jatkoin töissä. Aika pian koulujärjestelmiä alettiin kehittää monella tavalla, ja erityisesti ammatillinen koulutus muuttui voimakkaasti. Jatkoin opettajana Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa , kunnes lopetin työni syyskuussa 2011. Olin kouluttautunut psykoterapeutiksi opettajan työn ohessa ja jatkoin terapeutin töitä vielä vuoteen 2020 saakka.

Kirjoittamista aloin harrastaa siitä lähtien, kun äiti osti minulle ensimmäisen päiväkirjan. Olin silloin 12-vuotias. Vuosien ajan olin kirjoitellut artikkeleita, kertomuksia ja runoja, mutta vasta Viita-akatemian kolmivuotisella kurssilla 2014-2017 otin asian tosissani. Silloin alkoi syntyä pohjaa romaanille, joka perustuu Ranskan aikaisiin kokemuksiini vuosina 1981-1982. Olimme Oili Sainilan samassa kirjoitusryhmässä Viita-akatemiassa. Kirjani Rakkaus matkalla julkaisi hänen perustamansa Seutu Kustannus v. 2021.

Esko Kuusisto

Fil.tri, hydrologi, dosentti (eläkkeellä)
Esko Kuusisto