KIRJAT

Tamperelaisen runoilijan Oili Sainilan kirja Matala maa, korkealla taivas on hänen ensimmäinen proosamuotoinen kaunokirjallinen työnsä. Matala maa, korkealla taivas on tosipohjainen historiallinen kertomus. Sen perustana on sukututkimustieto ja siivittäjänä mielikuvitus.

Lue lisää Matala maa korkealla taivas

Limmi on Oili Sainilan ensimmäinen runokirja. Se kertoo Limmi-nimisen jättilaisen tarinan, jonka myötä lukijalle välittyy kuvia pohjoissuomalaisen maalaiskylän mytologisesta menneisyydestä. Mutta myytit eivät ole vain historiaa: niistä paljastuu myös ihmiselon ajaton arki.

Lue lisää Limmi jättiläisten jäljiltä kyläteille

Maisema on kirjoittanut minut on Oili Sainilan toinen runokirja. Se on eräänlainen ympäristöoppi, matka lapsuuden maisemasta vanhuuden kynnykselle. Mutta selviääkö runojen puhujalle matkan tarkoitus? Mitä merkitsevät aika, paikka ja yhteisön arvot minuuden rakennustyössä?

Lue lisää Maisema on kirjoittanut minut

Lue lisää: Down Memory Lane Collected Poems

Tamperelaisen psykoterapeuttina ja opettajana toimineen Anna Autiosaaren esikoisromaani Rakkaus matkalla kertoo Marjasta, jonka työ yliopistolla on loppunut. Hän onnistuu saamaan puolen vuoden stipendin Ranskaan. Nyt hänellä on mahdollisuus katsella maailmaa, etsiä elämäänsä jotain uutta.

Vichyn pikkukaupungissa Marja menee ensin kielikurssille. Kielitaidon vahvistuttua hän pääsee Pariisiin opiskelemaan television opetusohjelmien tekemistä senegalilais-ranskalaisen ryhmän kanssa. Marja kohtaa Emilen, senegalilaisten ryhmän johtajan, ja he rakastuvat.

Kesken kurssin Marja saa tiedon isänsä äkillisestä kuolemasta Suomessa. Hänen on lähdettävä hautajaisiin. Palattuaan jatkamaan opintojaan hän tuntee huolta äidistä, joka jää yksin kotiin.

Mitä Marjalle tapahtuu? Voiko rakkauden pakata matkalaukkuun?

Mikä on Suomen yleisin metsäinen sukunimi?

Missä kasvaa Suomen paksuin puu? Missä sinnittelee maailman pohjoisin?

Mitä kertovat palmut ja oliivipuut, entä kotoiset puulajimme?

Millaisia ovat metsän toisinajattelijat?

Dosentti Esko Kuusisto teki työuransa veden parissa mutta on ollut lapsuudesta asti kiinnostunut puista. Tämä teos sisältää muistumia, pakinoita, raportteja ja esseitä maailman metsäpoluilta.

Lue lisää: Sarvipölyn salaisuus

Lue lisää: Vesi, muistatko?